Tilbake
Karl Erik Brøndbo / Fantefilm
Agnete Brun / Fantefilm
Agnte Brun / Fantefilm
Karl Erik Brøndbo / Fantefilm

Filmfestivalen 2020


10. trinn: visning av filmen Den største forbrytelsen

Årets norske storfilm, basert på ei bok av Marthe Michelet, om jødeutrydningen i Noreg under 2. verdskrig.

Filmfestivalsjef Tonje Hardersen vil ha innleiing og Q&A med elevene etter filmen. Flott om klassen førebur spørsmål i forkant, og snakker om kva som er greit og relevant å spørre om, og kva tankar dei har om filmen sin handling og tema. Denne filmen gir muligheter for etterarbeid innanfor fleire fag og tema, og det er anbefalt at læraren snakker med elevane om det dei har sett.

Nazistane sin utrydning av jødar før og under 2. verdskrig har fått namnet Holocaust.  I perioden 1938-45 vart over 6 millionar jødar drept. Dei fleste norske jødar vart sendt til dødsleiren Auschwitz. I alt 773 nordmenn med jødisk bakgrunn vart deportert, kun 38 overlevde. Filmen, og boka som filmen er basert på, er eit forsøk på å skildre livet til nokon av dei norske jødane som vart sendt i konsentrasjonsleir.

Om filmen:

Historien er basert på virkelige hendelser og strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. I sentrum for filmens handling, står familien Braude, en vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden, men fikk sin skjebne beseglet av det faktum at de var jøder.

Charles Braude bodde på Grünerløkka, med familien sin. De var en helt vanlig familie, med drømmer og ønsker for fremtiden. Charles var Norgesmester i boksing. Holocaust er en viktig del av verdenshistorien – og av Norgeshistorien. Det skjedde her. Det må vi aldri glemme. Jeg er glad for å kunne være med på å fortelle denne historien videre til nye generasjoner, sier Jakob Oftebro.

I tillegg til Oftebro, finner vi navn som Carl Martin Eggesbø, Eilif Hartwig, Silje Storstein, Pia Halvorsen og Michalis Koutsogiannakis på rollelista. Filmen er regissert av Eirik Svensson, og manuset er av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, basert på Marte Michelets bok "Den største forbrytelsen".

- Holocaust er et tema som har vært skildret i mange internasjonale filmer. I norsk film derimot, har denne delen av krigshistorien stort sett vært fraværende. Den største forbrytelsen er basert på sanne historier om ekte mennesker som ble en del av et av de mest dramatiske og voldsomme kapitler i norsk historie. Vi ønsker med denne filmen å minne nordmenn på at denne delen av historien ikke bare skjedde i andre land. Holocaust skjedde også i Norge.

Dette forteller Rosenløw Eeg, som tidligere også har skrevet Kongens nei.

Den største forbrytelsen har Norgespremiere 25. desember. 

(Kilde: https://www.filmweb.no/filmnytt/article1443573.ece)

Filmen blir vist på Karmøy kino.Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Karmøy kommune
  • Kunstnere/grupper: Den norske filmfestivalen og DKS Karmøy
  • I samarbeid med: Den Norske Filmfestival Haugesund
  • Idé/opplegg: DKS Karmøy og Den norske filmfestival

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer