Karmøy kommune
Postadresse: Rådhuset, 4250 Kopervik
Besøksadresse: Rådhuset, 4250 Kopervik
Telefon: 52 85 73 68 • Nettsted: http://karmoy.ksys.no
Drageverksted 2018 (Bestillingstilbud)
Produksjonsliste
Program

Drageverksted 2018 (Bestillingstilbud)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Kulturskrinet inviterer til drageverksted med dragebygger og -entusiast Hans Georg Aase og multikunstnaren Bjørn Erik Nordås.

Bjørn Erik jobber som viking på Karmøy historiske leirskole. Han skal fortelle om drager, og lære elevene å male ekte vikingdrager.

Sveinung har laget drager i mange år, og kjenner dragebyggere over hele verden, som han hvert år inviterer til å komme til Sola for å vise fram dragene sine.

Dette skoleåret vil dette være et bestillingstilbud. Så: første mann til mølla!

Lærerveiledning

Om drager

Drager er eit 2000 år gammalt leiketøy som vart skapt i Kina. Kinesarane trudde på ordentlege drager, og at desse brakte lukke. Frå Kina spreidde fenomenet seg til Japan og Korea, og på 1700-talet var dragen eit vanleg leiketøy i Europa. Gamle drager vart ofte dekorerte med kalligrafiske teikn med vakker tyding, eller fargesterke bilete av mytologiske krigarar og heltar. I Noreg er drager kanskje mest forbunde med dei vakre treutskjæringane i vikingskip og portaler på stavkyrkjer, og først kjent som leiketøy i seinare tid. Ein teori knytta til bruken av drager i stavkyrkjene er at dragene skulle vere ein magisk beskyttelse mot det vonde. Drager har i fleire kulturar vore forbunde med store krefter i naturen, universet eller religion. Dei er assosiert med visdom og magi, og vatn, elver og regn. Dragen har blitt mykje brukt i fantasylitteraturen, og blir av mange sett på som sjølve symbolet på fantasien si verd. I barnelitteraturen har den vennlege drage ofte blitt portrettert som ein god alliert når hovudpersonane skal bekjempe det dei fryktar mest. Mest kjent for barn i 2016 er kanskje filmane og serien Dragetreneren, som handlar om ein ung gutt som blir venn med ein drage. I dette prosjektet har me valgt å fokusere på vennskap og magi som tema, ved å la elevane oppleve ein felles aktivitet som gjev rom for fantasi og felles leik.

Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Karmøy kommune
  • Kunstnere/grupper: Sveinung Dybvik, Hans Georg Aase og Bjørn Erik Nordås
  • Produsent: Kulturskrinet
  • Idé/opplegg: Sveinung Dybvig, Hans Georg Aase og Bjørn Erik Nordås i samarbeid med Kulturskrinet

Om kunstner / utøver / gruppe

Hans Georg Aase er interessert i alt som har flygeeigenskapar og har ein egen evne til å få ting til å fly. Han har deltatt på fleire drageverkstader på Haugalandet, mellom anna på markering av Blått flagg på Åkrasanden, og på Slaktehuset i Haugesund.   

Bjørn Erik Nordås har bakgrunn frå Karmøy historiske leirskule, og arbeider i tillegg som ungdomsarbeider i Karmøy kommune. Han trives godt med å undervise elevar i friluftsliv på Avaldsnes, likar å teikne, og har ein draum om å bli lærar. Dette er første gang Bjørn Erik gir seg i kast med flygande drager, men norrøne dragar har han god erfaring med.

Sveinung Dybvig er leiar for Sola drageklubb som kvart år arrangerer Sola dragefestival på Hellestøstranda i Sola kommune. Sveinung har reist land og strand rundt for å lære folk opp i dragebyggingfaget, og har bygd seg opp eit internasjonalt nettverk av dragekunstnarar. Kvart år deltek mange av desse på Sola dragefestival.


Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Drageverkstad
Foto: Astrid Havn Tranøy
Blått flagg Åkrasanden
Drager på Solastranden
Foto: Astrid Havn Tranøy
Annet
Trinn: 3 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Elisabeth Aarekol Johannessen, 52811474, eaj@karmoy.kommune.no
Kontaktperson utøver
Bjørn Erik Nordås, 45765387, bjorneriknordaas@gmail.com
Hans Georg Aase, hansgaas@gmail.com, 91152134
Pressekontakt
Elisabeth Aarekol Johannessen, 52811474 / 93499884, eaj@karmoy.kommune.no
Programlengde
120 min
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom
Er workshop
Ja
Workshop
Fint om skulen finn fram sprittusjar i alle regnbuens fargar og tjukkelsar, og gjerne nokon ekstra tapetknivar. Ellers har dragebyggarane med alt naudsynt utstyr.
Bærehjelp
Ja
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
15 min.
Litteratur
KITES av David Pelham
Drager der flyver av Dr. Hvirvelvind
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal
Elevene delast i to grupper, fint om det kan vere to rom som begge har plass til halvparten av gruppa tilgjengelig. Det må vere pultar eller annan flate som elevane kan arbeide på, og minst eitt av romma må ha mulighet for å vise fram bilder på prosjektor. Også fint dersom rommet som skal brukast til maling har tilgang på vask.
Merknad for spillested
Prosjektor og lerret, farga sprittusjar og ekstra tapetknivar, fint om elevene har 'malevennlege klede' eller forkle tilgjengelig.
Arrangører
Arrangert av:
Karmøy kommune
Produsent:
Kulturskrinet
Medvirkende
  • Hans Georg Aase (Dragebygger)